Před rokem skončili fotbalisté Spartaku Hluk na jedenáctém místě a získali sedmnáct bodů. Bylo to nejhorší umístění Hlučanů v krajském přeboru za posledních osm let. Letos svěřenci trenéra Libora Soldána tuto nelichotivou statistiku ještě „vylepšili“.  

Předposlední příčka a zisk pouhých třinácti bodů, to je prachbídná vizitka dlouhodobého účastníka soutěže.

 

Dobře to ví také kouč Libor Soldán. „Podzim se dá zhodnotit jednoduše. Špatně, špatně, špatně,“ povídá na úvod zkušený trenér. Jedním dechem ale dodává, že jeho tým rozhodně patří na lepší příčky. „Sice jsme na předposledním místě, ale podle mého názoru to neodpovídá výkonům v průběhu podzimu. Nevím přesně, ale osm nebo devět zápasů jsme prohráli o jediný gól. Ve většině jsme byli lepší, ale dopláceli jsme na špatnou koncovku a vyráběli neuvěřitelné chyby v obraně. Výsledky neodpovídají herní kvalitě.“

 

O tom, že v Hluku budou mít starosti se záchranou, napověděl už úvod soutěže. V prvních čtyřech kolech nezískal Spartak ani jediný bod. „Počítali jsme, že po čtyřech zápasech budeme mít alespoň sedm bodů. V úvodu soutěže jsme spoléhali na Jana Dohnala, ale ten se střelecky trápil. Pro zranění nehrál v úvodu ani stoper Michal Zalubil, který patří dlouhodobě mezi opory,“ postěžoval si Soldán.

 

Hlučané hrají své zápasy přímo pod historickou tvrzí, která bývala kdysi dávno nedobytná. Jejich hřiště však připomíná nedobytnou tvrz jenom vzdáleně. Z osmi domácích zápasů se totiž pětkrát radoval soupeř. „To je hodně, ale znovu říkám, že většinou jsme prohráli o jediný gól. Proti Morkovicím dáme tři branky a čtyři dostaneme, minimálně dva góly byly po školáckých chybách. Vyrovnaný zápas jsme hráli i proti silným Boršicím. Doma jsme útočili do ‚plných‘ a inkasovali z brejků. Vzadu se zbytečně vymýšlelo. Situace, které se měly odehrát jednoduše, jsme řešili zbytečně složitě a vznikaly z toho chyby,“ vysvětluje domácí ztráty bývalý ligový fotbalista.

 

Hlučané zklamali své fanoušky i v ostře sledovaném derby na hřišti sousedního Dolního Němčí. Přes množství šancí nakonec nezískali ani bod. „Nastřelili jsme tyčku, břevno a dvakrát jsme šli sami na brankáře. Jeli jsme tam pro vítězství, byli jsme namlsaní z posledního vzájemného zápasu, který jsme jednoznačně vyhráli. Byli jsme herně lepší, ale gólově jsme zápas bohužel nezvládli. Podobné to bylo například v Luhačovicích, některé zápasy byly opravdu nešťastné,“ připomíná trenér.

 

Miloš Hlaváček, Ondřej Machala a Zdeněk Botek, to jsou tři profesionální trenéři mládeže akademie Slovácka, které má Libor Soldán ve svém kádru. Poslední jmenovaný je dokonce šéfem celé akademie. Přesto ani jejich přítomnost nestačila na lepší než předposlední příčku. „Víte, ono to někdy bylo víc na škodu. Každý má povinnosti v klubu a často se stávalo, že museli dát přednost zápasům Slovácka. Přes zimu se musíme dát dohromady, věřím, že půjdeme v tabulce nahoru. Mužstvo svou kvalitou rozhodně nepatří na patnácté místo tabulky,“ uzavírá Soldán.

Zdroj: DENÍK/Stanislav Dufka